امروز چهارشنبه 07 آذر 1403 http://fathi.cloob24.com
0

در ایران باستان خانواده چه جایگاهی داشت؟ و پدر چه نقشی در خانواده داشت؟
پاسخ: خانواده، هسته اولیه جامعه را تشکیل می داد. ازدواج در نزد ایرانیان یک تکلیف دینی و پیمان مقدس بود. به همین دلیل اگر کسی عمداً از ازدواج سرباز می زد، گناهکار شمرده می شد. همچنین مردان زمانی می توانستند مقام ومنصبی بگیرند که همسر داشته باشند. درخانواده ایران باستان، پدر به عنوان سرپرست خانواده نقش مهمی داشت و اجرای مراسم مذهبی و حفظ امنیت خانواده برعهده او بود.

2-در ایران باستان افراد معمولا با چه کسانی ازدواج می کردند؟
پاسخ: ازدواج معمولاً خویشاوندی و درون گروهی بود؛ یعنی اغلب سعی می کردند با افرادی از دودمان خود ازدواج کنند تا با آنها هم خون باشند و خصوصیات آن دودمان را حفظ کنند.

3-آیا برای ایرانیان باستان جنسیت فرزند اهمیت داشت؟
پاسخ: ایرانیان باستان برای اولاد پسر ارزش خاصی قائل بودند و این موضوع به خصوص برای شاهان و درباریان که سلطنت موروثی داشتند، اهمیت زیادی داشت

-آیا در ایران باستان چند همسری وجود داشت؟
پاسخ: در آن دوره چند همسری نیز وجود داشت و افراد توانگر و ثروتمند چند زن داشتند.

5 -در ایران باستان خانواده ها مواد مورد نیاز خود را چگونه تأمین می کردند؟
پاسخ: بیشتر مواد مورد نیاز خود چون خوراک و پوشاک و ابزار را خودشان در خانه تولید و نیازهای خود را تأمین می کردند. زنان در کنار مردان به نخ ریسی، پارچه بافی، قالی بافی و مشارکت در کشاورزی می پرداختند.

6 -در ایران باستان خانواده ها معمولا چه چیزهایی را به فرزندان خود آموزش می دادند؟
پاسخ: خانواده ها همچنین مرکز تربیت و آموزش بودند و اصول و ارزش های اخلاقی چون راستگویی، امانت داری، میهن دوستی و وفای به عهد و پیمان را به اعضای خانواده خود می آموختند.پدران، شغل خود را به پسران یاد می دادند همچنان که مادران به عنوان کدبانوی خانواده، رسوم خانه داری را به دختران آموزش می دادند.

7 -در دوره ایران باستان بیشتر مردم ایران در روستاها زندگی می کردند یا در شهرها؟ و چه شغلی داشتند؟
پاسخ: در دوره ایران باستان، اغلب مردم در روستاها زندگی می کردند و کشاورزان بیشترین جمعیت آن زمان را تشکیل می دادند.

8-تا قبل از سلسله ساسانیان شهرها محل زندگی چه کسانی بود؟
پاسخ: بیشتر محل زندگی شاهان و مأموران حکومت بود.

9 -از چه دوره ای تعداد شهرها زیاد شدند و جمعیت شهرنشین افزایش یافت؟
پاسخ: از دوره ساسانیان

10-در دوره ساسانیان چه کسانی علاوه بر شاه در شهرها زندگی می کردند؟
پاسخ: در این شهرها علاوه بر مأموران حکومتی، صنعتگران، بازرگانان و پیشه وران نیز زندگی می کردند.

-از چه زمانی شغل های مختلف بوجود آمد؟
پاسخ: پس از یکجانشینی تقسیم کار اجتماعی پدید آمد و افراد درگروه های مختلف شغلی دسته بندی شده بودند.

12-در کتاب اوستا مردم به چند دسته تقسیم شده اند؟
پاسخ: در کتاب اوستا، مردم به دسته پیشوایان دینی، نظامیان، کشاورزان و دامداران تقسیم شده اند و هر دسته وظیفه خاصی دارد.

13-اختلافات طبقاتی چگونه در جامعه بوجود آمد؟ و در چه دوره ای به اوج رسید؟
پاسخ: با تشکیل امپراتوری های بزرگ و تمرکز قدرت و ثروت در دست شاهان و شاهزادگان و سایر مقام های حکومتی به تدریج اختلاف طبقاتی درجامعه به وجود آمد و طبقات اجتماعی امتیازات و حقوق متفاوتی به دست آوردند. اختلافات طبقاتی در دوره ساسانیان به اوج رسید

14-در دوره ساسانیان مردم به چند طبقه تقسیم شده بودند؟
پاسخ: 1 –اشراف و بزرگان: شاه و شاهزادگان، روحانیون زرتشتی(موبدان)، فرماندهان نظامی و دبیران
2 -عامه مردم: پیشه وران، بازرگانان و کشاورزان.

15 -در دوره ساسانیان اشراف و بزرگان از چه حقوق و امتیازاتی برخوردار بودند؟
پاسخ: اشراف و بزرگان ازحقوق و امتیازات زیادی برخوردار بودند.آنها زمین ها و ثروت های فراوان داشتند اما از پرداختن مالیات سرانه معاف بودند.از حق تحصیل و آموزش برخوردار بودند و خود را صاحب جان و مال مردم می دانستند.

16-کشاورزان در دوره ساسانی چه وضعیتی داشتند؟
پاسخ: کشاورزان با آنکه اکثریت جامعه را تشکیل می دادند و فعالیت اقتصادی مهم بر دوش آنها بود، از بسیاری از حقوق اجتماعی محروم بودند.آنها و فرزندانشان حق تحصیل نداشتند.بار سنگین مالیات بردوش آنها بود و درجنگ ها، سپاه پیاده نظام را تشکیل می دادند.اگر کسی از جنگ فرار می کرد به شدت مجازات می شد.

17 -در دوره ساسانی موبدان زرتشتی چه موقعیتی داشتند؟
پاسخ: در این دوره، موبدان زرتشتی که خود جزء طبقه بزرگان بودند از این اختلاف طبقاتی حمایت می کردند و در دستگاه حکومتی نفوذ زیادی داشتند

-جامعه طبقاتی چه ویژگی‌هایی داشت؟
پاسخ: در جامعه طبقاتی، رفتن از طبقه ای به طبقه دیگر بسیار سخت و تقریباً ناممکن بود.یعنی فرزند کشاورز می بایستی تا ابد کشاورز بماند. همچنان که اشراف زادگان همیشه درگروه اشراف می ماندند.افراد از طبقه محروم نمی توانستند با بزرگان ازدواج کنند. لباس و مسکن طبقات نیز متفاوت بود.در شهرها پیشه وران و کشاورزان نمی توانستند در محله خاص بزرگان سکونت کنند و به ناچار در حومه شهرها ساکن می شدند.در دوره ساسانی طبقات مختلف حتی آتشکده های جداگانه ای داشتند.این وضع طبقاتی بر روابط، آداب و معاشرت مردم نیز تأثیر گذاشته بود.

19-به گفته هرودوت، ایرانیان دوره باستان چه ویژگیهایی داشتند؟
پاسخ: هِرودوت نوشته است:ایرانی ها وقتی در کوچه به هم می رسیدند روبوسی می کردند و اگر با یکدیگر تفاوت طبقاتی داشتند افراد عامی می بایستی در برابر اشراف و بزرگان زانو می زدند.

20-زندگی پادشاهان و شاهزادگان در دوره ایران باستان چگونه بود؟ مثال بزنید.(مشابه سوال 8 درس بیست)
پاسخ: در دوره ایران باستان، شاهان و شاهزادگان زندگی بسیار پرتجملی داشتند و در کاخ ها به خوشگذرانی می پرداختند.برای مثال خسرو پرویز تاجی داشت که مقدار زیادی طلای خالص در آن به کار برده شده بود و مروارید های آن به اندازه تخم گنجشک بودند.در آن دوره، تاج سنگین را از سقف آویزان می کردند و شاه زیر آن می نشست.خسرو پرویز شطرنجی داشت که مهره های آن از یاقوت و زمرد بودند و بر تختی می نشست که از عاج فیل درست شده بود و نرده های آن از طلا و نقره بود.

21-مورخان از کدام اثر ادبی برای پی بردن به اوضاع و احوال مردم دوره ایران باستان استفاده کرده اند؟
پاسخ: شاهنامه فردوسی

0

1-در موزه ایران باستان چه چیزهایی نگهداری می شود و چرا به آن ایران باستان می گویند؟
پاسخ: در این موزه مجسمه ها، ظروف و ابزار و وسایلی از گذشته های بسیار دور ایران نگهداری می شود. در این موزه، شما آثار تاریخی به جای مانده از دوره قبل از اسلام را مشاهده می کنید.به همین جهت به این موزه، موزه ایران باستان می گویند

2 -مورخان زمان گذشته را بر چه اساسی تقسیم می کنند؟
پاسخ: بر اساس حوادث و تغییرات مهم

3 -تاریخ ایران به چند دوره زمانی تقسیم می شود؟ چرا
پاسخ: 1-تاریخ قبل از اسلام (دوره ایران باستان)
2-تاریخ دوره اسلامی که با سقوط حکومت ساسانیان و ورود اسلام به ایران آغاز شد و تاکنون ادامه دارد.(چون ورود اسلام به ایران، مهمترین رویداد تاریخی کشور ما است، به همین جهت تاریخ ایران به دو دوره زمانی تقسیم شده است).

4 -با توجه به مطالعه باستان شناسان از آثار باقی مانده از گذشته، زندگی بشر چه مراحلی را طی کرده است؟
پاسخ: هزاران سال پیش، انسان ها از وسایل بسیار ساده و ابتدایی استفاده می کردند، آنها از طریق گرد آوری خوراک و شکار حیوانات زندگی می کردند، در جست وجوی شکار و خوراک از جایی به جای دیگر می رفتند و برای محافظت از خود درون غار ها به سر می بردند.سپس انسان ها کشاورزی را یاد گرفتند و حیوانات را اهلی کردند.آنها در کنار رودخانه ها برای خود خانه های دائمی ساختند.کشاورزی موجب شد که انسان ها یکجانشین شدند.بدین ترتیب اولین روستا ها در کنار رو دهای پرآب و چشمه ها پدید آمدند. کم کم، داد و ستد و تجارت ابزار و وسایل رونق گرفت.انسان‌ها برای رسیدگی به کار ها و نوشتن و محاسبه داد و ستد هایشان خط را اختراع کردند.با گذشت زمان، جمعیت برخی سکونتگاه ها رو به افزایش گذاشت و شهر های بزرگی پدید آمدند که به وسیله حکومتی اداره می شدند.آنها قوانین و مقرراتی برای خود وضع کردند.مردم این شهرها در هنر و معماری و ساختن بناها، پیشرفت زیادی کردند.بدین ترتیب نخستین تمدن های بشری به وجود آمدند.

5 -انسان های غارنشین از چه ابزاری استفاده می کردند و چرا بر روی دیوار غارها نقاشی می کردند؟
پاسخ: ابزار های انسان های غار نشین در این دوره از سنگ بود و آنها به یادبود شکار هایشان نقش هایی بر روی دیوار غارها یا کوه های اطراف خود کنده بودند که امروزه هنوز آثار برخی از این سنگ نگاره ها باقی مانده است.

-در کدام مناطق ایران ظروف سفالی و گلی (ظروفی از زندگی مردم)مربوط به دوران گذشته پیدا شده است؟
پاسخ: تپە سییلک (در کاشان) و تپە حس نلو، (در شهر نقده در آذربایجان غربی)

7 -تمدن چه ویژگی‌هایی دارد؟
پاسخ: – داشتن معماری، شهرسازی و هنر ی های ت
– داشتن خط – داشتن عقاید مذهبی
– مهارت در کا رهای مختلف
– داشتن قوانین و مقررات
– داشتن حکومت

8 -برخی از تمدن های را که در گذشته های دور در ایران پدید آمدند و سپس از بین رفتند را نام ببرید.
پاسخ: تمدن شهر سوخته
– تمدن ایلام
– تمدن جیرفت

9 -شهر سوخته در کدام منطقه ایران واقع شده است و مربوط به چه دوره ی تاریخی است و چرا به این نام معروف شده است؟
پاسخ: در نزدیکی شهر زابل در استان سیستان و بلوچستان، مربوط به حدود پنج هزار سال پیش این تمدن بعدها به طرز نامعلوم و عجیبی از بین رفته است و به همین علت آنها این منطقه راشهر سوخته به معنی نابو د شده، نام گذاشتند.

10 -آثار باقی مانده از تمدن ایلام چگونه کشف شد؟
پاسخ: حدود هشتاد سال پیش، چند مهندس که با هواپیما به خوزستان می رفتند، متوجه تپه ای شدند و احتمال دادند که زیر آن آثار تاریخی وجود داشته باشد.آنها باستان شناسان را از وجود این تپه با خبر کردند.باستا نشناسان پس از مدت ها تلاش با زحمت و مواظبت زیاد خاک ها را کنار زدند و به تدریج خرابه های چُغازنبیل مهمترین اثر به جای مانده از تمدن ایلام را کشف کردند.

11 -معبد چغازنبیل، مهمترین اثر باقی مانده از تمدن ایلام در کجا واقع شده و ویژگی آن چیست؟
پاسخ: در نزدیکی شوش است.این معبد با میلیو نها خشت و هزاران آجر ساخته شده و بر روی برخی آجرها با خط ایلامی، مطالبی نوشته شده است.

12 -تمدن ایلام مربوط به چه زمانی است و ایلامی ها چه ویژگی هایی داشتند؟
پاسخ: حدود 3 هزار سال – آنها بر روی لوح های گلی، قانون هایی را که پادشاهان ایلامی وضع کرده بودند، می نوشتند که بعضی از این لوح ها تا به امروز باقی مانده است.ایلامی ها مانند سایر تمدن های باستانی، خدایان متعددی مثل خدای خورشید و خدای آب و …را پرستش می کردند و مجسمه هایی از این خدایان ساخته و در معابد خود قرار می دادند و آنها را می پرستیدند. ایلامی ها با هنر سفال سازی آشنا بودند و ظروف سفالی و مجسمه ها و ابزارهای مختلف آنها در این منطقه یافت شده است.

13 -تمدن جیرفت در کدام منطقه ایران واقع شده و چه آثاری در این منطقه پیدا شده است؟ و ویژگی کتیبه های این منطقه چیست؟
پاسخ: نزدیکی جیرفت کرمان در کنار هلیل رود – وسایل و ظروف سنگی و مفرغی با نقش جانوران، زیگورات و کتیبه های آجری باستان شناسان هنوز موفق به خواندن کتیبه ها نشده اند و احتمال می دهند این قدیمی ترین خط دنیا باشد که تمدن جیرفت آن را اختراع کرده است.

14 -همزمان با تمدن ایلام در ایران کدام تمدن ها در مناطق بین النهرین، کنار رود نیل و اطراف دریای مدیترانه شکل گرفتند نام ببرید.
پاسخ: -آشور
– سومر
– بابِل
– لیدی
– مصر

15 -همزمان با پیامبران الهی مردم از نظر پیشرفت و روابط اجتماعی چه وضعیتی داشتند و حاکمان چگونه بودند؟
پاسخ: در آن زمان اگر چه مردم این نواحی در ساختن ابزار و وسایل زندگی پیشرفت کرده بودند و تمدن های بزرگی در کنار رودها پدید آمده بود، اما در زندگی و روابط اجتماعی آنها شرایط بدی حاکم بود. فرمانروایان در کاخ های باشکوه به خوشگذرانی مشغول بودند و به مردم ظلم بسیار می کردند. انسان ها به جای پرستش خداوند یکتا، خورشید و ماه یا بت ها را عبادت می کردند و گمراه بودند.اخلاق و رفتار و قانون و مقرراتی که مردم از آن پیروی می کردند آکنده از جهل و گمراهی، خرافات و ظلم و ستم بود.

16 -کدام پیامبران در بین النهرین زندگی می کردند؟
پاسخ: حضرت نوح(ع)و حضرت ابراهیم(ع)

17 -کدام پیامبران در مصر زندگی می کردند؟
پاسخ: حضرت یوسف(ع)و حضرت موسی(ع)

18 -کدام پیامبر در فلسطین متولد شد؟
پاسخ: حضرت عیسی(ع)در زمان حکمرانی امپراتوری روم در فلسطین متولد شدند.

0

درس اول گوی آبی زیبا

-برخی از عجایب و پیچیدگی های آسمان و زمین را نام ببرید.
پاسخ: تفاوت های شب و روز و آثار هریک بر زمین و انسان ها، استواری کوه ها در زمین، مسیر حرکت ابر های آسمان، آب های جاری و عجایب مخلوقات زیر دریاها.

2 -آیا انسان می تواند به اسرار و ویژگی های آسمان و زمین دست یابد؟
پاسخ: اگرچه برخی از اسرار و ویژگی های غیب و پنهان زمین و آسمان تنها با بیان خداوند و معصومین قابل فهم است، اما انسان نیز می تواند با فکر و دانش تجربی برخی از اسرار زمین و موقعیت آن را در آسمان کشف کند.

3 -منظومه شمسی متشکل از چیست؟
پاسخ: منظومه شمسی متشکل از یک ستاره به نام خورشید و اجرام آسمانی متعدد است که در مدار های پیرامون آن می گردند.

-جایگاه خورشید در منظومه شمسی را بنویسید.
پاسخ: خورشید در مرکز منظومه شمسی قرار دارد و سرچشمه اصلی زندگی بر روی زمین است.

5 -سیاره های درونی و بیرونی را تعریف کنید.
پاسخ: چهار سیاره نزدیک به خورشید که سطحی جامد دارند، «سیاره های درونی» و چهار سیاره دیگر که از گاز های مختلف تشکیل شدهاند، «سیاره های بیرونی» نامیده می شوند.

6 -منظور از موقعیت مکانی پدیده چیست؟
پاسخ: یعنی مکان دقیق قرار گرفتن آن روی کره زمین

7 -چگونه می توان فهمید که یک پدیده دقیقاً در کجای کره زمین قرار دارد؟
جغرافیدانان برای تعیین موقعیت مکانی پدیده ها بر روی کره زمین و مطالعه درباره مکانها، خطوط و تقسیمات فرضی را ابداع کرده اند.

8 -استوا چیست؟
پاسخ: در فاصله مساوی از دو قطب شمال و جنوب، می توانیم یک دایره بزرگ را به دور زمین تصور کنیم، این دایره بزرگ اِستوا نام دارد.

9 -مدار را تعریف کنید.
پاسخ: به دایره هایی که در هر دو نیم کره به موازات استوا رسم شده اند، مدار می گویند. هر چه به قطب شمال یا جنوب نزدیک تر می شویم، این دایره ها کوچک تر می شوند.

10 -مدارها چگونه درجه بندی شدهاند؟
پاسخ: مدارها بین 0 تا 90 درجه شمالی یا جنوبی درجه بندی شدهاند.

-نصف النهار را تعریف کنید.
پاسخ: نیم دایره های فرضی هستند که از قطب شمال تا قطب جنوب کشیده شده و طول مساوی دارند.

12 -نصف النهار ها چگونه درجه بندی شدهاند؟
پاسخ: برای درجه بندی نصف النهار ها نصف النهاری را که از رصدخانه «گرینویچ» در شهر لندن عبور می کند، به عنوان نصف النهار مبدأ انتخاب کردهاند. نصف النهار مبدأ صفر درجه و نصف النهار های دیگر از 0 تا 180 درجه غربی و 0 تا 180 درجه شرقی درجه بندی شدهاند.

13 -منظور از مختصات جغرافیایی یک نقطه چیست؟
پاسخ: هر نقطه از کره زمین روی یک مدار و یک نصف النهار مشخص قرار دارد که به آنها مختصات جغرافیایی آن نقطه می گویند.

-چگونه می توانیم مختصات جغرافیایی هر مکان را به دست بیاوریم؟
پاسخ: ما با داشتن شبکه مدارها و نصف النهارها می توانیم طول و عرض جغرافیایی هر مکانیا مختصات جغرافیایی آن را به دست
بیاوریم.

15 -طول جغرافیایی چیست؟
پاسخ: طول جغرافیایی هر مکان عبارت است از فاصل ه آن مکان با نصف النهار مبدأ برحسب درجه.

-عرض جغرافیایی چیست؟
پاسخ: عرض جغرافیایی هر مکان عبارت است از فاصله آن مکان با مدار استوا برحسب درجه.

17 -علائم اختصاری که در نوشتن طول و عرض جغرافیایی استفاده می شوند را بنویسید.
پاسخ: N= شمالی، S= جنوبی، E=شرقی، W=غربی

-برخی از ابزار های اولیه تعیین مکان و مسیر را نام ببرید.
پاسخ: استفاده از ستارگان و اسطرلاب، تهیه نقشه های اولیه و سپس استفاده از قطبنما.

20 -در دهه های اخیر برای مسیر یابی و تعیین مکان با روش های دقیق و انجام عملیات ناوبری از چه و سیله ای استفاده می کنند؟
پاسخ: استفاده از ماهواره

21 -ناوبری ماهوار های چگونه روشی است؟
پاسخ: روشی جدید است که در آن از چندین ماهواره برای ارائه موقعیت و جهت جغرافیایی و مسیر حرکت استفاده می شود.

22 -مبنای کار سیستم ناوبری ماهوار های بر پایه چیست؟
پاسخ: بر پایه امواج رادیویی است که بین ماهواره و گیرنده های مختلف رد و بدل می شود

0

درس دوم تعاون

1-انفاق چیست؟

پاسخ: افراد از طریق بخشش مال، علم، توانایی ها و وقت خود به کسانی که نیازمند هستند، یاری می رسانند، به این بخشش انفاق می گویند.

2 -افراد نیکوکار و موسسات خیریه چه نقشی در همیاری اجتماعی دارند؟

پاسخ: گاهی افراد نیکوکار در قالب سازمان های مردم نهاد و موسسات خیریه به یاری نیازمندان یا حل برخی از مشکلات جامعه می پردازند.

3 -برخی از موسسات خیریه و مردم نهاد را نام ببرید؟

پاسخ: انجمن حمایت از بیماران خاص، انجمن های نگهداری از معلولین و سالمندان، درمانگاه های خیریه، موسسات نگهداری و حمایت از ایتام و خیرین مدرسه ساز و کتابخانه ساز.

4 -وقف چیست؟

پاسخ: یکی دیگر از اقدامات بسیار خوب به منظور انفاق و تعاون در جامعه وقف است.

5 -در روزگاران قدیم معمولا چه بناهایی وقف می شدند؟

پاسخ: مدرسه علمیه، پل، کاروانسرا، آب انبار و حمام عمومی

6 -موقوفات چیست؟

پاسخ: به اموال و دارایی هایی که وقف می شود موقوفات می گویند و کسی حق تصرف در آنها را ندارد یعنی تا ابد باید به همان صورت که واقف معین نموده است استفاده شود.

7-شرکت های تعاونی چگونه تشکیل می شوند؟

پاسخ: هرگاه گروهی از مردم برای رفع نیازهای معیشتی و شغلی خود دور هم جمع شوند و بر طبق قانون تعاونی ها در فعالیتی سرمایه گذاری و همکاری کنند و در سود و زیان آن شریک شوند، در واقع یک شرکت تعاونی تاسیس کرده اند و هریک از آنها را عضو شرکت تعاونی می نامند.

8-شرکت های تعاونی چه ویژگی هایی دارند؟(4مورد)

پاسخ: 1 -براساس قانون هر شرکت تعاونی حداقل با 7 عضو رسمیت پیدا می کند.

2-اعضا از بین خود هیئت مدیره ای را انتخاب می کنند.

3 -همه اعضای شرکت تعاونی در تصمیم گیری ها مشارکت می کنند و رای می دهند.

4 -در تعاونی همه افراد باهم برابر هستند یعنی هرکس با هر مقدار سرمایه عضو شود یک حق رای دارد. در حالی که در شرکت های غیر تعاونی هر کس سرمایه و سهامش بیشتر است قدرت بیشتری در تصمیم گیری ها دارد.

5 -در شرکت های تعاونی گروهی از افراد به طور داوطلبانه برای یک هدف مشترک تلاش می کنند.

6-هدف شرکت های تعاونی معمولا حل مشکلات اقتصادی و ایجاد رفاه بهتر برای اعضای آن است.

7 -منافعی که از همکاری و فعالیت گروهی حاصل می شود به طور برابر و یکسان بین همه اعضا توزیع می شود.

9-هدف شرکت های تعاونی چیست؟

پاسخ: حل مشکلات اقتصادی و ایجاد رفاه بهتر برای اعضای آن.

0

دانلود سئوالات متن مطالعات پایه هفتم


0

دانلود سئوالات متن مطالعات پایه هشتم

درس اول

درس دوم

درس سوم

درس چهارم

درس پنجم

درس ششم


0

1. چه عواملی باعث تفاوت در نوع لباس می شود؟ موقعیت های مختلف گره های مختلف اجتماعی و شغلی فصول مختلف سال نواحی مختلف آب و هوایی اقوام مختلف

2. در چه موقعیت هایی ما لباس های مختلفی می پوشیم؟ (مثال بزنید) برای مثال لباس منزل ما با لباس مدرسه و با لباسی که در مهمانی می پوشیم، فرق دارد. وقتی که ورزش می کنیم از لباس ورزشی استفاده می کنیم و در مراسم عزاداری لباس سیاه بر تن می کنیم.

3. دلیل تفاوت لباس گروه های مختلف اجتماعی و شغلی چیست؟ لباس این گروه ها بسته به کار و نقش آن ها در اجتماع متفاوت است و از روی لباس این گروه ها به شغل و حرفه ی آن ها پی می بریم.

4. پوشاک ما در زمستان و تابستان چه تفاوت هایی با هم دارند؟ در زمستان لباس های ضخیم (کلفت) و تیره می پوشیم و در تابستان لباس های نازک و روشن می پوشیم

5. چرا در زمستان بیش تر از رنگ های تیره و در تابستان از رنگ های روشن استفاده می کنیم؟ زیرا رنگ تیره نور خورشید را جذب کرده و سبب می شود زود تر گرم شویم و در مقابل رنگ های روشن نور خورشید را دفع کرده و باعث می شود گرما را کم تر احساس کنیم.

6. چرا نوع پوشاک در نواحی مختلف کشورمان فرق می کند؟ زیرا در سال گذشته خواندیم که در کشور پهناورمان ایران تنوع آب و هوایی وجود دارد. یعنی نوع آب و هوا در همه جا یکسان نیست. در بعضی نواحی آب و هوا گرم و خشک، در بعضی جاها سرد، در بعضی مکان ها گرم و مرطوب و در بعضی نواحی معتدل است.

7. چند نمونه از اقوام ایرانی را که لباس مخصوص به خود دارند را نام ببرید. فارس، ترک، لر، گیلک، کرد و بلوچ

8. چگونه در گذشته حدس می زدند که یک فرد اهل کدام منطقه ی ایران است؟ لباس های محلی در گذشته بیش تر مورد استفاده قرار می گرفته است به طوری که در قدیم هر کس از روی شکل لباس فرد دیگر می توانست حدس بزند که او اهل کدام منطقه ی ایران است.

9. امروزه لباس های محلی اغلب چگونه استفاده می شود؟ اغلب در مراسم و جشن های خاص پوشیده می شود.

10. چرا لباس های محلی را در موزه های مردم شناسی حفظ و نگهداری می کنند؟ زیرا این لباس ها قسمتی از فرهنگ و هویت ماست و با نگه داری این لباس ها در موزه در واقع فرهنگ، گذشته و تاریخ اقوام ایرانی را حفظ می کنند.

11. آیا در طی زمان همه ی جلوه های لباس ها تغییر کرده است؟ خیر برخی از جلوه های لباس ها مانند انواع سرپوش ها در طی زمان ثابت مانده اند و برخی دیگر تغییر کرده اند.

12. چند نمونه از سرپوش ها را در دوره های مختلف نام ببرید. تاج، انواع کلاه، عمامه، دستار و نظایر آن

0

سوالات متن درس دهم اجتماعی ششم ابتدایی

سوالات بدون پاسخ گذاشته شده است و فقط به صفحه اشاره می شود.

1. مهم ترین علت پیشرفت علمی مسلمانان چیست؟ ص 52

2. آیات قرآن کریم انسان ها را به تفکر درباره ی چه چیزی دعوت می کند؟ ص 52

3. پیامبر گرامی اسلام (ص) درباره ی کسب علم چه فرمودند؟ ص 52

4. دو امامی که کلاس های درس داشتند و شاگردان زیادی را آموزش دادند، نام ببرید. ص 52

5. مسلمانان برای انجام چه کارهایی به علم ریاضیات و ستاره شناسی نیاز داشتند؟ ص 52

6. مسلمانان با  چه وسیله ای موقعیت ستاره ها را مطالعه می کردند؟ ص 52

7. مسلمانان در کدام موارد مربوط به دریانوردی مهارت داشتند؟ ص 52

8. چگونه مسلمانان مسیر خود را در دریا پیدا می کردند؟ ص 52

9. علوم و فنون سرزمین های دیگر چگونه در اختیار مسلمانان قرار می گرفت؟ ص 53

10. مسلمانان چگونه از آثار علمی ملت هایی چون ایران و یونان استفاده می کردند؟ ص 53

11. حمایت فرمانروایان چه تأثیری در گسترش علوم و فنون داشته است؟ ص 53

12.تجارت و بازرگانی در دوره ی اسلامی از چه راه هایی انجام می شد؟ ص 53

13. تجارت و بازرگانی چه نقشی در گسترش علوم و فنون داشت؟ ص 53

14. فن کاغذ سازی را مسلمانان از چه کسانی آموختند؟ ص 53

15. مهم ترین مغازه های کتاب فروشی در دوره ی اسلامی در کدام شهرها وجود داشت؟ ص 53

16. یکی از مهم ترین مراکز علمی در دوره ی اسلامی را نام ببرید . ص 54

17. دانشگاه جندی شاپور در کدام شهر و چه سلسله ای تأسیس شد؟ ص 54

18. دانشگاه جندی شاپور تا چه زمانی به کار خود ادامه داد؟ ص 54

19. یکی از بزرگ ترین کتاب خانه های دوره ی اسلامی در کدام شهر قرار داشت و کدام دانشمند در آن مطالعه و تحقیق می کرد؟ ص 54

20. نظامیه ها چگونه مدارسی بودند؟ ص 54

21. چه کسی نظامیه را تأسیس کرد؟ ص 54

22. معروف ترین نظامیه ها در کدام شهرها بودند؟ ص 54

23. دانشگاه های امروز جهان تقلیدی از مدارس............. است. ص 54

24. در رصدخانه ها چه کاری انجام می شد؟ ص 54

25. معروف ترین رصدخانه های دوره ی اسلامی در کدام شهرها قرار داشت؟ص 54

26. نخستین بیمارستان و مدرسه ی پزشکی کدام بود؟ ص 54

27. معروف ترین بیمارستان دوره ی اسلامی که داروخانه هم داشت، کدام بود؟ ص 54

29. در دوره ای که مسلمانان به پیشرفت های علمی بزرگ دست یافته بودند، مردم اروپا چه شرایطی داشتند؟ ص 55

30. دوره ی عصر تاریکی اروپا چگونه بوده است؟ ص 55

31. علوم و فنون چگونه به اروپا انتقال یافت؟ ص 55

0

پاور پوینت های درس اجتماعی ششم ابتدایی 

 

محصولات کشاورزی از تولید ...

   تصمیم گیری 

              عوامل موثر در کشاورزی   

پیشرفت های علمی مسلمانان  

ایران و منابع انرژی(طلای سیاه) 

 

                                           اصفهان